Op school

SAARTJE BURGERHART EN DE LITERAIRE CANON
Hoewel De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart (1782) van Betje Wolff en Aagje Deken is opgenomen in de Canon van de Nederlandse literatuur – waarmee het belang van deze roman is onderstreept – blijft het verhaal van de 18e eeuwse tiener Sara Burgerhart voor veel middelbare scholieren stoffig, saai, ouderwets en niet om door te komen.

MIJN LIEVE BURGERHART
Met het literair kamerconcert Mijn lieve Burgerhart van THIM Muziektheater krijgen scholieren een afgestofte, levendige Historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart voorgeschoteld, waarin ouderwetse woorden als ‘beuzeling’, ‘lichtmis’ en ‘taffen’ als vanzelfsprekend hun charme tonen in de tekst. Op laagdrempelige wijze wordt kennis gemaakt met het 18e eeuwse kamermusiceren en in het Nederlands gezongen opera. Er wordt een brug geslagen tussen de wereld van Sara Burgerhart en het heden.

Saartje’s aartsvijand, juffrouw Hartog, vertelt vanuit hedendaags perspectief over de roman, over haar ‘moeders’ Wolff en Deken en over haar grote afkeer van Saartje. Gebaseerd op de originele teksten is een nieuw verhaal ontstaan, een raamvertelling, met huiskamermuziek uit de 18e eeuw, nieuw gecomponeerde muziek, nieuwe teksten en tekstfragmenten uit de originele roman.

VOOR WIE
Mijn lieve Burgerhart is gemaakt voor huiskamers en kleine (concert)podia, maar blijkt zeer geschikt voor leerlingen van 5 VWO. Het biedt op een bijzondere en verrassende manier verdieping bij de behandeling van De Verlichting.

In januari 2016 is Mijn lieve Burgerhart bij wijze van try out opgevoerd voor leerlingen 5 VWO van Het Rhedens in Rozendaal. Het bleek een succes. Leerlingen en docenten waren onder de indruk van Mijn lieve Burgerhart en ervoeren het als een verrijking bij de lesstof over De Verlichting.

VOOR- OF NAGESPREK
Vanuit THIM wordt een voor- of nagesprek aangeboden rond een optreden van Mijn lieve Burgerhart. Als dit plaatsvindt op de dag van de voorstelling, brengt dit geen extra kosten mee. Wel geven we graag in overleg met de docent(en) inhoud aan de gesprekken.

Informatie over Mijn lieve Burgerhart en een teaser van de voorstelling zijn te vinden op deze website.
Informatie over THIM Muziektheater is te vinden op www.theaterinmuziek.nl.

ZAKELIJKE GEGEVENS

DUUR
De voorstelling Mijn lieve Burgerhart duurt 1 uur.
Twee uur vóór aanvang moeten de spelers in de speellocatie terecht kunnen om op te bouwen en in te zingen.

CJP-ACCEPTANT
THIM Muziektheater is CJP-acceptant (kaartnummer 13923271).
Dat houdt in dat het inkopen van Mijn lieve Burgerhart voordelig is voor scholen die CJP-Cultuurkaarthouder zijn.

BENODIGDHEDEN

  • Een goed gestemde (digitale) piano of vleugel.
  • Een lokaal waarin muziek gemaakt kan worden, zonder andere lessen te hinderen of zonder dat andere lessen de voorstelling hinderen.
    NB Een aula is niet geschikt; de voorstelling vereist een enigszins intieme ruimte.

KOSTEN
Een éénmalig optreden kost € 475,- excl. reiskosten.
Een tweede optreden op dezelfde dag kost € 325,- (ruim 30% korting).

BOEKINGEN
THIM Muziektheater
t.a.v. Marijke Beversluis
marijke@theaterinmuziek.nl
06 2129 5399 / 020 6672 972